opvoeden & opgroeien
Puber

Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Mijn kind wordt 18, en nu?

Als je zoon of dochter 18 jaar wordt, komt er veel op hem of haar af. Eindelijk volwassen, en hij of zij mag het rijbewijs gaan halen. Maar je kind krijgt ook verplichtingen zoals het afsluiten van een eigen zorgverzekering. Hij of zij kan zich inschrijven voor een zelfstandige woonplek en mag studiefinanciering aanvragen als hij of zij hier recht op heeft.

Hoe regel je dit allemaal? En hoe kom je aan het geld om alles te betalen? Dit zijn vragen die jongeren én ouders bezighouden. Lees er meer over de website van het NIBUD.

Forum voor jongeren

Jongeren horen ook graag hoe leeftijdsgenoten ergens over denken. Heb jij een puber in huis? Wijs hem of haar dan eens op het forum Hoezitdat.info. Je kind kan hier in een veilige omgeving met andere jongeren in gesprek over dat wat hen bezighoudt.

Jongeren delen er ervaringen en geven hun mening over onderwerpen als vrienden & relaties, de thuissituatie, seksualiteit, ergens mee zitten, vrije tijd, school, werk, geld, goed of fout, verslaving, gezondheid of gewoon anders zijn.

Berichten zijn alleen zichtbaar op het forum als ze aan de spelregels voldoen. Er is een check voordat een bericht online komt. Schelden, ranzige taal, (seks)dates, ruzie maken, discrimineren en onnodige uitgebreide beschrijvingen van seksuele handelingen mag bijvoorbeeld niet. Het is op het forum ook niet mogelijk voor je kind om persoonlijke gegevens te delen of af te spreken met onbekenden.

Tussen de berichten door krijgen jongeren betrouwbare websites te zien waar ze meer informatie kunnen vinden. Ook vinden jongeren op de forumwebsite hulp en cursussen in de buurt en kunnen zij hun vraag stellen aan een professional via de chat.

Cursussen & activiteiten

Cursussen & activiteiten | Puber

Uitgelicht

Bekijk ook