Jeugdgezondheidszorg

Als ouder van je pasgeboren baby krijg je te maken met verschillende soorten hulp en zorg. De eerste week na de bevalling krijg je hulp van de kraamverzorgster. Na de kraamtijd neemt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) dit over. In de eerste periode krijgt je baby een hielprik en een gehoortest.

Het huisbezoek

Na ongeveer twee weken komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek. In het eerste huisbezoek maak je kennis met de jeugdverpleegkundige. Zij doet een intake en geeft uitleg over het consultatiebureau (jeugdgezondheidszorg). Ook vraagt ze hoe het met jou en je partner gaat.

Tot slot bekijkt de jeugdverpleegkundige je baby en soms wordt je baby ook gewogen. De jeugdverpleegkundige geeft je alle informatie die je nodig hebt. Je kunt al je vragen stellen.

Het consultatiebureau

Als je baby ongeveer vier weken oud is ga je naar het consultatiebureau. Je krijgt dan het eerste gesprek met de jeugdarts. Tijdens dit gesprek geef je toestemming om je kind te laten vaccineren.

De jeugdarts houdt de eerste vier jaar de groei en ontwikkeling van je baby goed in de gaten. Ook volgt hij samen met jou de grove en fijne motoriek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling. Verder doet de jeugdarts lichamelijke onderzoeken. Alles wat de jeugdarts meet en ziet schrijft hij op in de GroeiGids.

Je kunt zelf ook de groei en ontwikkeling bijhouden in de app van de GroeiGids.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe het de zorg voor kinderen inricht. Maar ook hoe de plek waar je de zorg kan vinden genoemd wordt. In sommige gemeenten moet je voor het consultatiebureau naar het CJG, in andere gemeenten is dit weer het Wijkteam.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje op Youtube.nl.

Begeleiding bij opgroeien en opvoeden

De medewerkers JGZ volgen de ontwikkeling van je kind en kunnen je ondersteunen bij de verzorging en opvoeding. Ze kunnen een eventuele achterstand of afwijking in de ontwikkeling vroegtijdig signaleren en in overleg met jou tijdig doorverwijzen.

 

Wil je weten op welke momenten je kind in contact komt met de Jeugdgezondheidszorg? Lees dan de folder 'Welkom bij de jeugdgezondheidszorg' (kijk bij Folders).

Huisbezoek

Ongeveer een week na de geboorte van je kind maakt de jeugdverpleegkundige een afspraak met je. De jeugdverpleegkundige bezoekt je thuis tussen de 10e en 14e dag na de geboorte van je kind.

Gehoortest

Tussen de 4 en 12 dagen na de geboorte van je kind komt een medewerker JGZ bij jou thuis voor een gehoortest bij je baby.

Bezoeken aan jeugdarts of jeugdverpleegkundige in het CJG

Tot je kind 4 jaar is, bezoek je regelmatig het CJG. Bij je bezoek word je ontvangen door een assistente. Deze weegt en meet je kind en maakt vervolgafspraken.

 

De arts of verpleegkundige kijkt naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind en adviseert je als daar problemen mee zijn. Ook besteedt ze aandacht aan de verzorging en opvoeding van je baby en peuter.

Inloopspreekuur 8 - 9 maanden

Als je kind ongeveer 9 maanden oud is verandert er veel. Kinderen gaan meer bewegen, meer vaste voeding eten en ook meer gezichten herkennen. Veel ouders hebben daarom op dat moment vragen. Je kunt in deze periode daarom binnenlopen met je baby van 8 of 9 maanden bij het speciale CJG inloopspreekuur 8 - 9 maanden

Inloopspreekuur 16 - 23 maanden

Als je dreumes tussen de 16 en 23 maanden is gaat hij of zij de wereld ontdekken. De eerste stapjes zijn gezet en het ontwikkelen van de eigen wil is goed te merken. Een leuke, maar ook intensieve fase. Kom naar het speciale CJG inloopspreekuur 16 - 23 maanden

Heb je een afspraak maar is je kind ziek?

Voelt je kind zich niet helemaal lekker en vraag je je af of het wel verstandig is om naar het CJG te komen? Soms is het beter om de afspraak te verzetten. Voor je kind is het niet prettig om van huis weg te moeten als het ziek is en er wordt voorkomen dat andere kinderen in aanraking komen met besmettelijke ziekten.

Je kan beter niet komen als je kind:

 

  • Hoge koorts heeft (boven de 39 graden);
  • Geen hoge koorts heeft, maar wel een zieke indruk maakt;
  • Besmettelijke diarree heeft (meer mensen in de omgeving hebben het ook);
  • In contact is geweest met een besmettelijke (kinder)ziekte of een van deze ziekten heeft, zoals waterpokken, RS-virus of kinkhoest;
  • Een natte rode uitslag met puskopjes op de lippen en rond de mond heeft (krentenbaard).

Twijfel je ondanks het lijstje hierboven toch of je wel of niet kan komen? Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust even contact op met het CJG.

Vaccinaties

Vaccinaties beschermen kinderen tegen een aantal ernstige infectieziekten. Tijdens je bezoeken aan het CJG krijgt je kind de vaccinaties volgens het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). Je ontvangt hierover meer informatie van het RIVM, waaronder een persoonlijk vaccinatiebewijs.

 

Als je zwanger bent of pas een kind hebt gekregen, komt er veel op je af. Meestal kun je je vragen stellen aan mensen om je heen, aan de verloskundige of in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Maar soms heb je meer steun nodig. Dat kan te maken hebben met je eigen omstandigheden of met je eigen jeugd. Het programma Stevig Ouderschap kan je helpen. lees meer
Vaccinaties, als ouder krijg je er al 5 keer mee te maken voordat je kind 1,5 jaar is. Veel ouders hebben vragen over de nut en de noodzaak van vaccineren. Daarom hebben we de meeste gestelde vragen met de antwoorden op een rij gezet. Veel gestelde vragen over vaccineren

Boekentips

Bij de dokter
Bij de dokter Coen en z'n kleine zusje Bibi gaan met hun vader naar het consultatiebureau.

Folders