Jeugdgezondheidszorg

Het consultatiebureau is onderdeel van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Hier werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die de groei en ontwikkeling van je kind volgen. Bij hen kun je terecht met al je vragen over de gezondheid, het opvoeden en opgroeien van kinderen.

Ook de basisvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgt je kind van de JGZ-medewerkers.

Eerste afspraak met de JGZ

Na de geboorte van je kind krijg je vanuit de JGZ een uitnodiging voor een gehoortest. In diezelfde periode neemt de jeugdverpleegkundige contact met je op om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek maak je kennis met de jeugdverpleegkundige, krijg je informatie over de JGZ en krijg je voorlichting over de eerste tijd met je baby. De JGZ houdt een dossier bij van je kind en uiteraard is er ruimte voor al je vragen.

Als je baby 4 weken is, kom je voor het eerst op bezoek bij de JGZ. Tijdens deze afspraak onderzoekt de jeugdarts jouw baby, wordt je baby gewogen en gemeten en kun je al je vragen stellen. Na elke afspraak krijg je een vervolgafspraak mee. De zorg vanuit de JGZ is gratis.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je kind lichamelijke klachten heeft, neem dan contact op met je eigen huisarts. De jeugdarts zal je bij lichamelijke problemen doorverwijzen naar de eigen huisarts. Indien nodig verwijst de jeugdarts rechtstreeks door naar een kinderarts.

Wat doe je als het niet zo goed gaat?

Soms kunnen zich situaties voordoen waardoor het niet zo lekker gaat met je kind of met de rest van je gezin. Ook dan kun je altijd bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) terecht. Daar werken deskundigen uit meerdere disciplines die kunnen helpen en er is een netwerk vanwaaruit hulp en begeleiding geboden kan worden als dat nodig is.

Begeleiding bij opgroeien en opvoeden

De medewerkers JGZ volgen de ontwikkeling van je kind en kunnen je ondersteunen bij de verzorging en opvoeding. Ze kunnen een eventuele achterstand of afwijking in de ontwikkeling vroegtijdig signaleren en in overleg met jou tijdig doorverwijzen.

 

Wil je weten op welke momenten je kind in contact komt met de Jeugdgezondheidszorg? Lees dan de folder 'Wanneer naar de Jeugdgezondheidszorg' (kijk bij Folders).

Huisbezoek

Ongeveer een week na de geboorte van je kind maakt de jeugdverpleegkundige een afspraak met je. De jeugdverpleegkundige bezoekt je thuis tussen de 10e en 14e dag na de geboorte van je kind.

Gehoortest

Tussen de 4 en 12 dagen na de geboorte van je kind komt een medewerker JGZ bij jou thuis voor een gehoortest bij je baby.

Bezoeken aan jeugdarts of jeugdverpleegkundige in het CJG

Tot je kind 4 jaar is, bezoek je regelmatig het CJG. Bij je bezoek word je ontvangen door een assistente. Deze weegt en meet je kind en maakt vervolgafspraken.

 

De arts of verpleegkundige kijkt naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind en adviseert je als daar problemen mee zijn. Ook besteedt ze aandacht aan de verzorging en opvoeding van je baby en peuter.

Inloopspreekuur 8 - 9 maanden

Als je kind ongeveer 9 maanden oud is verandert er veel. Kinderen gaan meer bewegen, meer vaste voeding eten en ook meer gezichten herkennen. Veel ouders hebben daarom op dat moment vragen. Je kunt in deze periode daarom binnenlopen met je baby van 8 of 9 maanden bij het speciale CJG inloopspreekuur 8 - 9 maanden

Inloopspreekuur 16 - 23 maanden

Als je dreumes tussen de 16 en 23 maanden is gaat hij of zij de wereld ontdekken. De eerste stapjes zijn gezet en het ontwikkelen van de eigen wil is goed te merken. Een leuke, maar ook intensieve fase. Kom naar het speciale CJG inloopspreekuur 16 - 23 maanden

Heb je een afspraak maar is je kind ziek?

Voelt je kind zich niet helemaal lekker en vraag je je af of het wel verstandig is om naar het CJG te komen? Soms is het beter om de afspraak te verzetten. Voor je kind is het niet prettig om van huis weg te moeten als het ziek is en er wordt voorkomen dat andere kinderen in aanraking komen met besmettelijke ziekten.

Je kan beter niet komen als je kind:

 

  • Hoge koorts heeft (boven de 39 graden);
  • Geen hoge koorts heeft, maar wel een zieke indruk maakt;
  • Besmettelijke diarree heeft (meer mensen in de omgeving hebben het ook);
  • In contact is geweest met een besmettelijke (kinder)ziekte of een van deze ziekten heeft, zoals waterpokken, RS-virus of kinkhoest;
  • Een natte rode uitslag met puskopjes op de lippen en rond de mond heeft (krentenbaard).

Twijfel je ondanks het lijstje hierboven toch of je wel of niet kan komen? Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust even contact op met het CJG.

Vaccinaties

Vaccinaties beschermen kinderen tegen een aantal ernstige infectieziekten. Tijdens je bezoeken aan het CJG krijgt je kind de vaccinaties volgens het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). Je ontvangt hierover meer informatie van het RIVM, waaronder een persoonlijk vaccinatiebewijs.

Meer informatie

Meer informatie over de diensten van de JGZ kun je lezen in de folder 'Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren' of in de folder 'Jeugdgezondheidszorg groepsbijeenkomst 9 maanden' (kijk bij Folders).

Vaccinaties, als ouder krijg je er al 5 keer mee te maken voordat je kind 1,5 jaar is. Veel ouders hebben vragen over de nut en de noodzaak van vaccineren. Daarom hebben we de meeste gestelde vragen met de antwoorden op een rij gezet. Veel gestelde vragen over vaccineren

Boekentips

Bij de dokter
Bij de dokter Coen en z'n kleine zusje Bibi gaan met hun vader naar het consultatiebureau.

Folders