Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg, of JGZ (waar het consultatiebureau onder valt) is onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Hier werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die de groei en ontwikkeling van je kind volgen. Bij hen kun je terecht met al je vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien van kinderen tot 23 jaar.

Ook de basisvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgt je kind van de JGZ-medewerkers.

Eerste afspraak met de JGZ

Na de geboorte van je kind krijg je vanuit de JGZ een uitnodiging voor een gehoortest. In diezelfde periode neemt de jeugdverpleegkundige telefonisch contact met je op om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek maak je kennis met de jeugdverpleegkundige, krijg je informatie over het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de JGZ en krijg je voorlichting over de eerste tijd met je baby. De JGZ houdt een dossier bij van je kind en uiteraard is er ruimte voor al je vragen.

Als je baby 4 weken is, kom je voor het eerst op het consultatiebureau. Tijdens deze afspraak wordt je baby gewogen en gemeten, wordt er gekeken hoe het gaat met jou en je baby en kun je vragen stellen. Na elke afspraak krijg je een vervolgafspraak mee. De zorg vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is gratis.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je kind lichamelijke klachten heeft, neem dan contact op met je eigen huisarts. De jeugdarts zal je bij afwijkingen of lichamelijke problemen altijd doorverwijzen naar de eigen huisarts. Indien nodig verwijst de jeugdarts rechtstreeks door naar een kinderarts.

Wat doe je als het niet zo goed gaat?

Soms kunnen zich situaties voordoen waardoor het niet zo lekker gaat met je kind of met de rest van je gezin. Ook dan kun je altijd bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) terecht. Daar werken deskundigen uit meerdere disciplines die kunnen helpen en er is een netwerk vanwaaruit hulp en begeleiding geboden kan worden als dat nodig is.

Begeleiding bij opgroeien en opvoeden

De medewerkers JGZ volgen de ontwikkeling van je kind en kunnen je ondersteunen bij de verzorging en opvoeding. Ze kunnen een eventuele achterstand of afwijking in de ontwikkeling vroegtijdig signaleren en in overleg met jou tijdig doorverwijzen.

Huisbezoek

Ongeveer een week na de geboorte van je kind maakt de jeugdverpleegkundige een afspraak met je. De jeugdverpleegkundige bezoekt u thuis tussen de 10e en 14e dag na de geboorte van je kind.

Gehoortest

Tussen de 4 en 12 dagen na de geboorte van je kind komt een medewerker JGZ bij jou thuis voor een gehoortest bij je baby.

Bezoeken aan jeugdarts of jeugdverpleegkundige in het CJG

Tot je kind 4 jaar is, bezoek je regelmatig het CJG. Bij je bezoek word je ontvangen door een assistente. Deze weegt en meet je kind en maakt vervolgafspraken.

 

De arts of verpleegkundige kijkt naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind en adviseert je als daar problemen mee zijn. Ook besteedt ze aandacht aan de verzorging en opvoeding van je baby en peuter.

Groepsbijeenkomst 9 maanden

Als je kind ongeveer 9 maanden oud is verandert er veel. Kinderen gaan meer bewegen, meer vaste voeding eten en ook meer gezichten herkennen. Veel ouders hebben daarom op dat moment vragen. Je kunt in deze periode daarom deelnemen aan de groepsbijeenkomst 9 maanden.

 

Tijdens deze bijeenkomst  kan je ervaringen en tips uitwisselen met andere ouders, eventueel aangevuld met informatie van een jeugdverpleegkundige, die de bijeenkomst begeleidt. De bijeenkomsten vinden regelmatig plaats. Een afspraak om deel te nemen kun je maken via het CJG.

Vaccinaties

Vaccinaties beschermen kinderen tegen een aantal ernstige infectieziekten. Tijdens je bezoeken aan het CJG krijgt je kind de vaccinaties volgens het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). Je ontvangt hierover meer informatie van het RIVM, waaronder een persoonlijk vaccinatiebewijs.

Meer informatie

Meer informatie over de diensten van de JGZ kun je lezen in de folder 'Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren' of in de folder 'Jeugdgezondheidszorg groepsbijeenkomst 9 maanden' (zie onder 'folders' in de rechterkolom).

 

Boekentips

Bij de dokter
Bij de dokter Coen en z'n kleine zusje Bibi gaan met hun vader naar het consultatiebureau.

Folders